Chrupkie razowe placki
Kategoria: Pozostałe przepisy - 08 lutego 2012 o godz. 19:23
SkÅ‚adniki: 1 szklanka mÄ…ki pszennej razowej drobno mielonej 1 szklanka mÄ…ki pszennej woda 1 Å‚yżeczka soli mÄ…ka krupczatka do podsypywania gruba sól do posypania placków oliwa z oliwek MÄ…kÄ™ pszennÄ… i pszennÄ… razowÄ… mieszamy z takÄ… iloÅ›ciÄ… wody aby zagnieść sprężyste dosyć miÄ™kkie ciasto, które odstawiamy na ½ godziny przykryte Å›ciereczkÄ…. Wyrabiamy drugi raz posypujÄ…c solÄ…. Ciasto po wyrobieniu powinno być bardzo elastyczne. Dzielimy je na kulki wielkoÅ›ci dużej Å›liwki i każdÄ… z nich waÅ‚kujemy na bardzo cienki placek. Ciasto trzeba podsypywać mÄ…kÄ…, aby siÄ™ nie kleiÅ‚o do waÅ‚ka. Placek przekÅ‚adamy na dużą deskÄ™ posypanÄ… mÄ…kÄ… (lub na specjalnÄ… Å‚opatkÄ™) i ostrożnie zsuwamy do piekarnika na kamieÅ„ do pieczenia pizzy (http://stonebaking.pl/index.php?id=standardowy#!prettyPhoto[1]/0/ ). Piekarnik razem z kamieniem powinien być bardzo mocno rozgrzany, nastawiony na maksymalnÄ… temp. przez okoÅ‚o ½ godziny. Każdy placek pieczemy okoÅ‚o 3 minuty uważajÄ…c aby nie przypalić. DoskonaÅ‚e uzupeÅ‚nienie wszelkiego rodzaju past i dipów. ----------------------------------------------------------------
Komentarze (0):
Brak komentarzy
|
Menu
Newsletter
|