Chrupkie razowe placki
Kategoria: Pozostałe przepisy - 08 lutego 2012 o godz. 19:23
Składniki:

1 szklanka mąki pszennej razowej drobno mielonej
1 szklanka mąki pszennej
woda
1 łyżeczka soli
mąka krupczatka do podsypywania
gruba sól do posypania placków
oliwa z oliwek

Mąkę pszenną i pszenną razową mieszamy z taką ilością wody aby zagnieść sprężyste dosyć miękkie ciasto, które odstawiamy na ½ godziny przykryte ściereczką. Wyrabiamy drugi raz posypując solą. Ciasto po wyrobieniu powinno być bardzo elastyczne. Dzielimy je na kulki wielkości dużej śliwki i każdą z nich wałkujemy na bardzo cienki placek. Ciasto trzeba podsypywać mąką, aby się nie kleiło do wałka. Placek przekładamy na dużą deskę posypaną mąką (lub na specjalną łopatkę) i ostrożnie zsuwamy do piekarnika na kamień do pieczenia pizzy (http://stonebaking.pl/index.php?id=standardowy#!prettyPhoto[1]/0/ ). Piekarnik razem z kamieniem powinien być bardzo mocno rozgrzany, nastawiony na maksymalną temp. przez około ½ godziny. Każdy placek pieczemy około 3 minuty uważając aby nie przypalić. Doskonałe uzupełnienie wszelkiego rodzaju past i dipów.


----------------------------------------------------------------
    Komentarze (0):
    Brak komentarzy
     
    Imi:* Kraj:*
    Tytu:*
    Treść wiadomości:*
    Przepisz kod z obrazka::*
     

     
    Menu
     
    Newsletter
    Imi


    E-mail