Chleb pszenny na zakwasie
Kategoria: Pieczenie chleba - 09 stycznia 2012 o godz. 19:00
SkÅ‚adniki: 2 szklanki mÄ…ki pszennej 2 szklanki mÄ…ki pszennej razowej „peÅ‚ne ziarno” Lubella 1 szklanka pszennego razowego zakwasu okoÅ‚o 2 szklanki wody 2 Å‚yżeczki soli MÄ…kÄ™ pszennÄ… i pszennÄ… razowÄ… mieszamy z zakwasem i wodÄ…, tak aby uzyskać dosyć gÄ™ste ciasto. PrzekÅ‚adamy je na stolnicÄ™ i wyrabiamy okoÅ‚o 10 minut podsypujÄ…c mÄ…kÄ…. Odstawiamy przykryte na 20 minut i wyrabiamy jeszcze raz posypujÄ…c solÄ…. Odstawiamy na 10 minut i wyrabiamy ostatni raz. Po wyrobieniu powinno być bardzo elastyczne. Ciasto odkÅ‚adamy na 12 godzin do lodówki w przykrytej misce. Można pominąć ten etap, ale podczas dÅ‚ugiego dojrzewania w niskiej temp. ciasto chlebowe nabiera odpowiedniego, lekko kwaÅ›nego smaku. Po wyjÄ™ciu z lodówki formujemy prostokÄ…t i skÅ‚adamy tak jak kopertÄ™ na trzy części do Å›rodka. PrzekrÄ™camy o 90 stopni i skÅ‚adamy jeszcze raz. Ciasto formujemy w kulÄ™. OkrÄ…gÅ‚Ä… miskÄ™ lub koszyczek wykÅ‚adamy czystÄ… Å›ciereczkÄ…, obficie posypujemy mÄ…kÄ… i wkÅ‚adamy kulÄ™ ciasta. Posypujemy mÄ…kÄ… i zostawiamy do wyroÅ›niÄ™cia. Chleb powinien prawie podwoić swojÄ… objÄ™tość co może zająć 2-4 godziny, w zależnoÅ›ci od temperatury i innych czynników. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Koszyczek przekrÄ™camy jednym ruchem tak, aby bochenek wypadÅ‚ na rozgrzanÄ… blachÄ™ do pieczenia, a jeszcze lepiej kamieÅ„ do pieczenia pizzy, (patrz. http://stonebaking.pl/kamienie/ ).Chleb nacinamy żyletkÄ… i pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temperaturÄ™ do 220 stopni i pieczemy nastÄ™pne 20 minut. Bochenek po upieczeniu powinien wydawać gÅ‚uchy dźwiÄ™k po postukaniu w skórkÄ™. ŹródÅ‚o: http://1000stopni.pl/pl/przepisy/chleb-pszenny-na-zakwasie -------------------------------------- Komentarze (1):
Fantastic article post.Much thanks again. Really Cool. Oommen
Autor: RacquelMer - lokalizacja: United States
Data dodania: 03 listopada 2017 o godz. 10:07
Fantastic article post.Much thanks again. Really Cool. http://92egicsp.tumblr.com/ - Sache
|
Menu
Newsletter
|