Chleb pszenny na zakwasie
Kategoria: Pieczenie chleba - 09 stycznia 2012 o godz. 19:00

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mąki pszennej razowej „pełne ziarno” Lubella

1 szklanka pszennego razowego zakwasu

około 2 szklanki wody

2 łyżeczki soli


Mąkę pszenną i pszenną razową mieszamy z zakwasem i wodą, tak aby uzyskać dosyć gęste ciasto. Przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy około 10 minut podsypując mąką. Odstawiamy przykryte na 20 minut i wyrabiamy jeszcze raz posypując solą. Odstawiamy na 10 minut i wyrabiamy ostatni raz. Po wyrobieniu powinno być bardzo elastyczne. Ciasto odkładamy na 12 godzin do lodówki w przykrytej misce. Można pominąć ten etap, ale podczas długiego dojrzewania w niskiej temp. ciasto chlebowe nabiera odpowiedniego, lekko kwaśnego smaku.


Po wyjęciu z lodówki formujemy prostokąt i składamy tak jak kopertę na trzy części do środka. Przekręcamy o 90 stopni i składamy jeszcze raz. Ciasto formujemy w kulę. Okrągłą miskę lub koszyczek wykładamy czystą ściereczką, obficie posypujemy mąką i wkładamy kulę ciasta. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Chleb powinien prawie podwoić swoją objętość co może zająć 2-4 godziny, w zależności od temperatury i innych czynników. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Koszyczek przekręcamy jednym ruchem tak, aby bochenek wypadł na rozgrzaną blachę do pieczenia, a jeszcze lepiej kamień do pieczenia pizzy, (patrz. http://stonebaking.pl/kamienie/ ).Chleb nacinamy żyletką i pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy następne 20 minut. Bochenek po upieczeniu powinien wydawać głuchy dźwięk po postukaniu w skórkę.


Źródło: http://1000stopni.pl/pl/przepisy/chleb-pszenny-na-zakwasie

--------------------------------------

Kamień do pieczenia pizzy



    Komentarze (1):
    Fantastic article post.Much thanks again. Really Cool. Oommen
    Autor: RacquelMer - lokalizacja: United States
    Data dodania: 03 listopada 2017 o godz. 10:07
    Fantastic article post.Much thanks again. Really Cool. http://92egicsp.tumblr.com/ - Sache
     
    Imi:* Kraj:*
    Tytu:*
    Treść wiadomości:*
    Przepisz kod z obrazka::*
     

     
    Menu
     
    Newsletter
    Imi


    E-mail