Pizza neapolitańska
Kategoria: Przepisy na pizzÄ™ - 16 grudnia 2011 o godz. 19:01
Składniki 450 g obranych pomidorów, świeżych lub z puszki porcja ciasta na pizzę 40 g sardeli w oleju osączonych z zalewy i pokrojonych w paski 350 g mozzarelli pokrojone w kostkę łyżeczka oregano 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie Nagrzać piekarnik do temperatury 250°C, co najmniej 20 min. przed pieczeniem pizzy. Pomidory przetrzeć do miski przez niezbyt gęste sitko. Ciasto rozwałkować na krążek i posmarować przecierem, zostawiając wolny margines wokół brzegu. Na wierzchu rozłożyć sardele i kostki mozzarelli. Pizzę posypać oregano, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni a ser roztopi. Komentarze (1):
Co? nie tak z temperatur?
Autor: Magda - lokalizacja: Poland
Data dodania: 24 lutego 2015 o godz. 03:10
Cos chyba nie tak z temperatur?. Mia?am kamie? do pizzy (w?asnie mia? wypadek) i nagrzewanie piekarnika przez 45 minut na 250C z konwekcj? daje realna temperatur? niemal 270C (porz?dny piec do pizzy powinien dawa? niemal 350C i piecze si? w nim 2 minuty). W takiej temperaturze pizza na cienkim cie?cie piecze si? 5 minut (4 margherita, extra minuta jak jest wi?cej sk?adnik?w)
Jest idealna.
Po 15 minutach zosta?by tylko w?gielek.
15-20 minut pieczenia oznacza ze kamie? nie zosta? dobrze rozgrzany. A nierozgrzany nie spe?nia swojej roli.
|
Menu
Newsletter
|